În zilele noastre atenția acordată amenajării spațiilor de birouri a crescut, și acest lucru poate fi un factor decisiv în ceea ce privește performanța în muncă chiar de la începutul unei afaceri. Cuvintele „design” sau „ergonomic” sunt folosite tot mai des în această industrie atunci când vorbim de mobilier. În această categorie intră binențeles și scaunele folosite de angajați, care sunt musai să fie confortabile în timpul lucrului, să ofere un bun suport șezutului, spatelui și zonei cervicale.

Ce caracteristici trebuie să aibă un scaun pentru birou?

Pentru a fi confortabil pe tot parcursul unei zile de lucru, un scaun pentru birou ar trebui să îndeplinescă anumite criterii și să dispună de anumite caracteristici ergonomice. Aici intervin cele două cuvinte pe care le auzim din ce în ce mai des: „design” și „ergonomic”.

Marii producători de scaune îmbină cele două criterii, dar și materiale superioare calitativ pentru a obține un produs ușor de integrat în spațiile de lucru. Superior în ceea ce privește calitatea dar și foarte confortabil pentru a susține utilizatorul într-o poziție corectă în timp ce lucrează. Calitatea materialelor din care sunt construite scaunele este de fapt un alt criteriu foarte important, la fel de important ca designul și ergonomia.

1. Șezutul trebuie să fie reglabil pe înălțime, moale, tapițat cu materiale ce lasă pielea să respire (plasă) și curbat ergonomic în partea din față pentru a se evita contactul zonei de sub genunchi cu rama acestuia. Orice presiune a ramei scaunului cu picioarele poate îngreuna circulația sângelui. Este recomandat de asemenea ca șezutul să dipună de translație, adică să poată fi reglat și pe adâncime.

2. Spătarul va fi și el tapițat cu materiale ce lasă pielea să respire, să fie reglabil astfel încât să putem alege unghiul de înclinație, să fie prevăzut cu un suport lombar reglabil independent de spătar. Primele dureri apar de obicei în această zonă, drept urmare este una dintre cele mai importante reglaje pe ca le putem avea la spătar.

3. Brațele reglabile pe înălțime nu trebuie să lipsească sub nicio formă. Un reglaj corect al brațelor scaunului oferă susținerea optimă, astfel încât vom evita durerile de umeri. Cotierele vor fi moi la atingere pentru un confort sporit.

4. Tetiera nu mai este deloc de neglijat în zilele noastre. Cum durerile în zona cervicală apar la fel de rapid ca cele lombare, tetiera a devenit chiar obligatorie pentru a elimina stresul fizic din această zonă.

Deși multe scaune de pe piață sunt promovate ca fiind ergonomice, foarte puține dintre acestea sunt concepute având la bază studiul ergonomiei. Chiar dacă dipun de reglaje similare găsite la producătorii de top, cum ar fi Ergohuman sau GTCHAIR, acestea nu sunt realizate corespunzător, nu trec teste de siguranță și lipsesc certificările necesare.

Atât scaunele Ergohuman cât și modelele GTCHAIR dispun de toate certificările necesare dobândite în urma testelor de siguranță și calitate, respectând întru-totul studiile ergonomice actualizate vremurilor noastre.